Hoe DEFA derating voorkomt bij DEFA Power laadstation

Geplaatst op 7 februari, 2024 Marcel Steen

In de dynamische wereld van elektrische voertuigen, waar efficiëntie en betrouwbaarheid van laadstations van vitaal belang zijn, valt DEFA op. Ontdek in dit artikel de unieke eigenschappen van DEFA Power en hoe het dankzij de hittebestendigheid zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden het gewenste vermogen levert. Bård Vestgård, Chief Engineer bij DEFA, deelt zijn expertise.

DEFA’s laadstation: intern en extern getest

Om te garanderen dat de laadstations altijd optimaal presteren, zelfs tijdens warme zomerdagen, voert DEFA strenge interne en externe tests uit. Er is grondig geanalyseerd en getest hoe de stations met warmte omgaan, om ervoor te zorgen dat de laadstations het beloofde vermogen leveren zonder prestatievermindering (‘derating’). De geavanceerde technologie voor thermisch beheer, geverifieerd door zowel wiskundige modellen als tests in de praktijk, betekent dat u kunt vertrouwen op consistent en efficiënt opladen, ongeacht het weer.

Waarom leveren laadstations soms niet het gewenste vermogen?

Tijdens de zomermaanden wordt deze vraag veel gesteld door eigenaren van elektrische voertuigen wanneer ze ervaren dat hun oplader niet het beloofde vermogen levert. Bård Vestgård, Chief Engineer bij DEFA, legt uit: “Wanneer een laadstation in gebruik is, wordt er binnenin warmte opgewekt. Daarnaast kan het ook van buitenaf door de zon worden verwarmd. Wanneer een laadstation erg warm wordt en oververhit dreigt te raken, wordt het laadvermogen verminderd. Dit is wat we bedoelen met derating.”

Gevolgen van derating voor eigenaren van elektrische voertuigen

Wanneer derating plaatsvindt bij een laadstation, vermindert het laadvermogen en duurt het langer om de auto volledig op te laden. Wanneer het laadvermogen bijvoorbeeld wordt verlaagd van 16 Ampère naar 6 Ampère, duurt het meer dan twee keer zo lang om de auto op te laden. Stel dat u verwacht dat de auto volledig opgeladen is wanneer u naar werk of huis moet, maar het laadstation niet maximaal laadt omdat het buiten erg warm is, kan het zijn dat uw auto niet of niet volledig genoeg is opgeladen. Hierdoor kunt u niet vertrouwen op het vermogen dat ze zouden moeten leveren.

“Veel laadstations verzwakken bij hogere temperaturen, wat betekent dat ze het beloofde vermogen niet leveren. Het DEFA Power laadstation is een uitzondering en is zo ontworpen dat het altijd tot de capaciteit van de auto kan leveren. Ook als het buiten 35 graden Celsius is,” zegt Bård Vestgård. 

Waarom DEFA Power niet derailleert

Er zijn zeer gedetailleerde analyses uitgevoerd en gebruikgemaakt van geavanceerde wiskundige modellen bij het ontwerpen van DEFA Power, om ervoor te zorgen dat het levert zonder enig vermogensverlies. Er is niet alleen gekozen voor een robuust ontwerp en technologie, maar ook zijn de verschillende componenten op de juiste plaatsen geplaatst.

DEFA Power is slechts omhuld met één laag kunststof en het ontwerp minimaliseert de warmteontwikkeling in de doos. Een aluminium plaat staat in direct contact met het hete koper in het laadstation. Hierdoor wordt de warmte direct van binnenuit getransporteerd en verspreid over de aluminium plaat. En de muurbeugel waarop de lader is gemonteerd, is geperforeerd. Het ziet eruit als een Zwitserse kaas, waardoor de warmte verder kan worden afgevoerd van de aluminium plaat naar de omringende lucht. Bovendien zijn al onze elektronische componenten bestand tegen hoge temperaturen

In deze video legt Bård Vestgård uit wat derating is en waarom veel opladers voor elektrische voertuigen niet het vermogen kunnen leveren dat ze zouden moeten leveren, wat kan leiden tot zeer lange oplaadtijden.

Ventilatie als oplossing voor derating

Ventilatoren in laders zijn geen goede oplossing voor fabrikanten van laadstations die te maken hebben met derating problemen. Vestgård uitlegt waarom: “Actieve koeling, met een ventilator die lucht blaast en mengt, brengt vervuiling met deeltjes met zich mee. Een laadstation moet volledig afgesloten zijn en bestand zijn tegen regen, sneeuw en vuil in alle omstandigheden.”

Voorkom derating met DEFA

Autonamics is de officiële importeur van DEFA in Nederland. Wij staan altijd voor u klaar om u persoonlijk advies te geven en technische ondersteuning te bieden. Heeft u vragen over het DEFA power laadstation? Neem gerust contact op met onze experts.

Terug naar overzicht