Voordelen van het gebruik van begrenzers voor elektrische bestelauto’s

Geplaatst op 29 mei, 2024 Marcel Steen

Elektrische bestelauto’s zijn de toekomst van duurzaam transport. Met hun milieuvriendelijke aandrijving en lage operationele kosten bieden ze een veelbelovende oplossing voor bedrijven die streven naar groenere en efficiëntere wagenparken. De beperkte actieradius is daarin nog een beperkende factor, maar daar werken autofabrikanten hard aan. Een voorbeeld is de Ford E-Transit die vanaf volgend jaar een grotere batterij krijgt met een bereik van 402 kilometer. Daarmee richt de importeur zich vooral op klanten die veel op de snelweg rijden. Naast deze technologische upgrade kan een snelheidsbegrenzer en/of acceleratiebegrenzer ook de nodige voordelen opleveren voor het rijbereik van een elektrische bestelauto.

Efficiëntie in energieverbruik

De verbeterde batterijcapaciteit en daarmee de grotere actieradius vormen een grote stap voorwaarts. Echter om de volledige potentie te benutten kan een snelheidsbegrenzer de actieradius nog verder vergroten. Een van de meest opvallende voordelen van begrenzers voor elektrische bestelauto’s is de verbetering van de energie-efficiëntie. Door de topsnelheid en de acceleratie van het voertuig te beperken, wordt onnodig energieverlies door aerodynamische weerstand verminderd. Dit betekent dat de batterij langer meegaat en de actieradius van het voertuig wordt vergroot. Voor bedrijven die afhankelijk zijn van efficiënt transport over lange afstanden, betekent dit dat ze nog meer kilometers kunnen afleggen op een enkele lading, waardoor de productiviteit toeneemt. Dit kan een aanzienlijk voordeel zijn, zowel in termen van operationele kosten als van klanttevredenheid. 

Verlengde levensduur van componenten

Naast het optimaliseren van het energieverbruik, dragen snelheids- en acceleratiebegrenzers ook bij aan de verlenging van de levensduur van belangrijke componenten van het voertuig, zoals de banden en de aandrijflijn. Constant accelereren en rijden met hoge snelheden kunnen leiden tot aanzienlijke slijtage aan de banden. Door deze factoren te reguleren en te beperken met een begrenzer zal de bandenslijtage sterk teruggedrongen worden.

Veiligheid als prioriteit

Naast de voordelen op het gebied van efficiëntie en kostenbesparing, mogen we niet voorbijgaan aan het aspect van veiligheid. Snelheidsbegrenzers en acceleratiebegrenzers helpen bij het handhaven van veilig rijgedrag door te voorkomen dat bestuurders de snelheidslimieten overschrijden. Dit draagt bij aan het welzijn van de bestuurders en de veiligheid van andere weggebruikers. Door de snelheid te beheren, kunnen ongelukken worden voorkomen, wat kan bijdragen aan het imago van het bedrijf als verantwoordelijke weggebruikers.

Begrenzer bij een elektrische bestelauto inbouwen

Wanneer een snelheidsbegrenzer in de auto is ingebouwd merkt de bestuurder daar niets van. De instellingen zijn ook niet handmatig te beïnvloeden. De SL900Ci begrenzer is uitermate geschikt voor elektrische bestelauto’s en is een snelheids- en acceleratiebegrenzer in één. Wanneer de maximaal ingestelde snelheid bereikt is, stopt de bestelauto met accelereren en rijdt verder op de maximumsnelheid. De acceleratie begrenzer zorgt ervoor dat u met mate versnelt. Dit heeft een gunstige invloed op slijtage aan de banden en aandrijving, maar vergroot ook de actieradius aanzienlijk. 

Uw elektrisch wagenpark begrenzen?

Van het reduceren van de slijtage van de banden tot het handhaven van een  veilige rijstijl, snelheidsbegrenzers spelen een cruciale rol in het optimaliseren van de prestaties van elektrische bedrijfsauto’s. Heeft u ook interesse om het rijbereik van uw elektrische auto te vergroten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan altijd voor u klaar om persoonlijk advies te geven.

Terug naar overzicht